Centrul medical Dr. Bran

Strada Constructorilor nr.16, Complex Rivendelle, Dumbrăvița 307160 0256.388.855/ 0356.113.311/ 0787.748.151

Sportul in sarcină

Esti insarcinata?

Te asteptam in cabinetul medical Dr. Bran din Dumbravita cu informatii utile privitoare la sarcina, analize medicale si monitorizarea atenta sarcinii.

Scopul monitorizării unei sarcini este de a asigura dezvoltarea normala a fătului cat si sustinerea fizica si emotionala a mamei astfel incat sarcina, travaliul , nasterea si lactatia sa fie o experienta placuta. Este importanta stabilirea unei relatii de incredere intre medic pacient, medicul avand obligatia de-ai oferi mamei informatii esentiale cu scopul de-a preveni riscuri materne sau fetale.

Este necesar ca medicul de specialitate sa efectueaze o anamneza amanuntita a mamei, sa stabileasca patologia anterioara sarcinii in cazul in care exista si, sa previna eventualele probleme medicale ce pot aparea pe parcursul sarcinii.

In situatia in care mama sufera de diabet, acestea necesita o monitorizare bine controlata a glicemiei, reducandu-se astfel incidenta anomaliilor congenitale. O deosebita atentie trebuie acordata anumitor maladii preexistente sarcinii, ca bolilor renale, tireopatiilor, HTA fiind necesara o stransa coroborare intre medicii de specialitate cat si medicul de familie.

Consilierea in timpul sarcinii are un rol important pentru viitoarele mamici.

Administrarea de acid folic preconceptual, 0,4 mg/ zi este doza adecvata in prevenirea defectelor de tub neural la copil.

Se cunosc efectele negative ale alchoolului, fumatului, drogurilor,anumitor medicamente(warfarina, anticonvulsivante, antineoplazice, anumite antibiotic) muncii fizice grele dar si efectele benefice ale odihnei si somnului in timpul sarcinii, alimentatiei adecvate, aportului de vitamine si fier cat si importanta exercitiilor fizice in sarcina.

Ne vom opri putin la beneficiile multiple ale exercitiilor fizice in sarcina. Se cunoaste faptul ca sarcina este o stare fiziologica cu modificari multiple datorita actiunii hormonilor care au ca scop pregatirea organismului pentru maternitate.

In situtia in care pacienta practica sportul inainte de sarcina, recomandarea medicului este sa continue aceasta activitate cu conditia de-a reduce intensitatea acesteia, de-a evita sariturile si ridcarea de greutati; in situatia in care pacienta nu a practicat sportul inaninte de sarcina, este recomandabil sa nu se apuce acum dar plimbarile zilnice, inotul sunt indicate.

Totusi, exista o serie de situatii speciale in care sportul este contraindicatii in sarcina:

  • Iminenta de avort (sangerare si dureri )
  • Insuficienta cervico-istmica (colul uterin scurtat)
  • Insertia anormala a placentei
  • Nastere premutura sau un travaliu prematur la o sarcina anterioara
  • Analizele de laborator si investigatiile necesare nu sunt in parametrii normali ( HTA, Obezitate, Anemie)

Avantajele sportului in sarcina:

  • eliberarea de endorfine, adrenalina, dopamine si serotonina au ca efect un control bun al starilor emotionale si stresului aparute in sarcina
  • imbunatateste calitatea somnului
  • imbunatateste circulatia sangelui, tonifica musculatura corpului si mentine flexibilitatea articulatiilor, previne si reduce crampele musculare si durerile lombare
  • mentinerea greutatii normale si prevenirea acumularii de Kg in exces, conferind un grad mai mare de confort in timpul sarcinii
  • Usureaza travaliul si nasterea , crescand sansele de reusita a nasterii naturale

Sporturi permise in sarcina:

  1. Inotul – cel mai bun sport pentru gravide
  2. Plimbarile in aer liber; este recomandata plimbarea de aproximativ 30 de minute
  3. Yoga- o buna metoda de relaxara fizica si psihica.                                                                      Avantaje: benefica pentru circulatie, respiratie (te ajuta sa te relaxezi devenind constienta de corpul tau) impiedica retentia de lichide combaterea durerilor de spate cu ajutorul miscarilor de stretching
  4. Dansul – ajuta la flexibilitate, tonifiere musculara, relaxare fizica si psihica, elibererarea stresului. Nu se recomanda sarituri si exercitii ce solicita spatele si picioarele excesiv
  5. Fitness pentru gravide
  6. Aqua gym
  7. Pilates pentru gravide
  8. Exercitii Kegel special pentru gravide- ajuta la intarirea muschilor pelvini , in speial in situatia in care pacienta alege nasterea naturala . Ele sunt utile si-n recuperarea posnatala mai usoara

Sporturi contraindicate in sarcina

  1. Gimnastica
  2. Sariturile la trambulina, cu parasuta
  3. Arte martiale
  4. Ridicarile de greutati mari
  5. Ski-ul
  6. Orice sport ce implica lovituri, vibratii

Gravidelor care au sarcina gemelara sau multipla nu li se recomanda exercitii fizice.

Va asteptam in cadrul Cabinetului medical Dr. Bran din Dumbravita intr-un mediu curat si prietenos, pentru consult de specialitate si o monitorizare atenta si corecta a sarcinii. Cabinetul este dotat cu aparatura de ultima performanta , ecograf 3D- 4D, cardiotocograf.

Echipa cabinetului Dr. Bran: www.dr-bran.ro

Dr. Bran Lavinia, medic specilaist obstetrica-ginecologie
Dr. Gui Arina, medic specialist obstetrica-ginecologie
Dr. Bran Daniel, medic primar obstetrica-ginecologie
Dr. Luput Corina,medic primar medicina interna, medic specialist endocrinologie

Tel: 0256-388-855, 0356-113-311