Centrul medical Dr. Bran

Strada Constructorilor nr.16, Complex Rivendelle, Dumbrăvița 307160 0256.388.855/ 0356.113.311/ 0787.748.151

Sarcina si antibioticele

Utilitatea antibioticelor pe perioada sarcinii

Selectarea inadcvata a antibioticelor pe durata sarcinii dispune de un potential de a cauza defecte la nastere in randul nou-nascutilor. Insa, in cazul unor anumite situatii, adminstrarea acestora este imperativa. Astfel, o infectie bacteriana nu poate fi tratata decat cu un antibiotic; infectiile virale nu necesita antibioterapie deoarece: nu vor elimina sursa infectiei, iar un supradozaj de antibiotice poate determina aparitia unor bacterii rezistente - altereaza abilitatea corpului de a preveni si combate boala (iar in situatiile in care veti avea nevoie, se poate sa nu mai fie eficace). Un alt motiv pentru care antibioticele trebuie administrate doar cand este necesar: pot cauza efecte adverse (deranjamente stomacale, defecte de nastere si chiar deces).

Infectiile bacteriene frecvent intalnite in timpul sarcinii includ infectii de tract urinar si cu streptococ si necesita administrarea de antibiotic deoarece sunt singurele care va pot imbunatati starea de sanatate. In unele situatii, ignorarea afectiunii la mama poate deveni mai riscanta pentru sanatatea copilului decat expunerea la antibiotic, conform medicului Komal Bajaj, genetician specializat in reproducere din cadrul Centrului Medical Jacobi. Trebuie subliniat faptul ca siguranta unui anumit antibiotic depinde nu numai de caracteristicile acestuia, ci si de factori precum dozaj, durata de administrare si varsta gestationala.

Clasificarea antibioticelor

Conform normelor farmacologice privind siguranta in administare (Administratia de Alimente si Medicamente din SUA), pentru a veni in ajutorul medicilor si al parintilor, antibioticele dispun de urmatoarea clasificare:

  • Categoria A - studii controlate asupra gravidelor nu au reusit sa demonstreze un risc la fat cand sunt administrate in primul trimestru de sarcina, neexistand dovezi cu privire la ultimele trimestre. Posibilitatea de a dauna fatului nu este luata in considerare.
  • Categoria B - studiile controlate asupra animalelor nu au demonstrat vreun risc fetal, dar nu exista studii controlate si asupra gravidelor. Sau, studiile pe animale au indicat un efect advers (altul decat o scadere a fertilitatii) care nu a fost confirmat in studiile controlate pe femei aflate in primul trimestru de sarcina (si nu exista dovezi de risc in ultimele trimestre). Un exemplu concludent in acest sens este Augmentin, recomandat pentru infectii bacteriene precum sinuzita, pneumonie si bronsita; a fost utilizat in studii pe animale si conform Aleksandr M. Fuks, medic si director al Departamentului de Obstetrica si Ginecologie din Centrul Medical Queens, nu are niciun efect advers asupra sarcinii.
  • Categoria C - fie studiile pe animale au relevat efecte adverse asupra fatului (determinand anormalitati sau deces), fie nu exista studii controlate desfasurate pe femei sau studii pe femei si animale. Medicamentele din aceasta categorie trebuie administrate numai daca beneficiile potentiale exced riscul potential asupra fatului.
  • Categoria D - exista dovezi clare ale riscului fetal uman, insa beneficiile rezultate din utilizarea la gravide pot fi acceptabile in pofida riscului - de exemplu, daca medicamentul este necesar intr-o situatie ce primejduieste viata sau pentru o imbolnavire grava pentru care medicamente mai sigure nu pot fi folosite sau sunt ineficiente.
  • Categoria X - studiile pe animale sau oameni au demonstrat anomalii fetale si nu exista dovezi de risc fetal bazat pe experienta umana sau ambele. Riscul de utilizare a medicamentului la gravide excede in mod evident orice beneficiu posibil (include defecte de tip anencefalie-malformatie fetala a craniului si a creierului, atrezie coanala-blocaj al pasajului nazal, deficiente ale membrelor, hernie diafragmatica, defecte ale ochilor, defecte congenitale ale inimiii si palat despicat). Medicamentul nu trebuie utilizat de femei care sunt sau pot deveni gravide.

Sfatul specialistului

Doamna doctor Maria Cristina Olteanu, Medic specialist Obstetrica-ginecologie Clinica de Diagnostic Gral a avut amabilitatea de a ne oferi urmatoarele informatii: "Antibioticele reprezinta o clasa de medicamente frecvent prescrise pentru tratamentul infectiilor intercurente in sarcina."
Siguranta administrarii antibioticelor in sarcina a fost reglementata de FDA (Food and Drug Administration):

Clasa B (medicamente considerate in general sigure, fara efecte teratogene sau embriotoxice):

  • peniciline (Pencilina, Ampicilina, Amoxicilina) sau peniciline in combinatie cu beta-lactaminice (acid clavulanic, sulbactam)
  • macrolide (eritromicina, azitromicina)
  • cefalosporine de generatia I, II sau III (ex.cefoxitina)medic
  • metronidazol: in general acceptat in tratamentul infectiilor cu anaerobi, in trimestrul II de sarcina, cu administrare orala sau topica (ovule vaginale)

Clasa C si D (medicamente care pot determina efecte teratogene sau embriotoxice): sunt prescrise numai in cazurile in care beneficiile terapiei sunt superioare riscurilor la care expus fatul, in general preferandu-se evitarea lor.