Centrul medical Dr. Bran

Strada Constructorilor nr.16, Complex Rivendelle, Dumbrăvița 307160 0256.388.855/ 0356.113.311/ 0787.748.151

Probleme cu care se confrunta femeile gravide pe timp de vara

Îți este cald tot timpul

Deoarece gravidele dispun de o cantitate crescută de sânge în corp, ajung să experimenteze o senzație de căldură mai mult decât majoritatea oamenilor. Corpul unei femei este nevoit să facă față unei cantități suplimentare de sânge, vasele de sânge se dilată ușor, aducând sângele mai aproape de suprafața pielii și conducând la apariția unei senzații de căldură. Când temperatura exerioară depășește 39 grade Celsius pentru o perioadă mai lungă de 10 minute, pot apărea probleme în ceea ce privește deshidratarea la mamă sau la bebeluș.

Picioare și glezne umflate

Deși picioarele umflate reprezintă o problemă comună pentru gravide, este în același timp extrem de frustrantă. Viitoarele mame ajung să aibă o cantitate crescută de lichid în corp în sarcină, iar presiunea imprimată de uterul în creștere determină inflamația gleznelor și a picioarelor. În plus, problema tinde să se agraveze în perioada caldă, ceea ce îngreunează purtarea încălțămintei obișnuite.

Acordă atenție protecției solare

Protecția solară este importantă atunci când o femeie nu este gravidă și cu atât mai mult când este. Pielea devine mult mai sensibilă în această perioadă deoarece mecanismul de funcționare al melanocitelor, celulele care produc pigmentul responsabil de colorarea pielii, este tulburat, iar pielea devine mai susceptibilă la decolorare. Din acest motiv o gravidă trebuie să își protejeze suplimentar epiderma (folosind un produs cu SPF de cel puțin 30).

Nu mai poți efectua la fel de ușor exerciții în exterior

Vara este de cele mai multe ori asociată cu activități în exterior, precum plimbări pe jos, cu bicicleta, alergare etc. Însă atunci când temperaturile exterioare sunt crescute și însoțite de umiditate, nu mai te afli în siguranță. Reține că, dacă ai acordul medicului și te simți în stare, exercițiul fizic te poate ajuta să te simți mai bine, îți poate pregăti corpul pentru naștere și poate contribui la redobândirea siluetei de dinainte de naștere mult mai ușor.

Trebuie să consumi apă din abundență

O femeie gravidă are nevoie să consume mai multe lichide și în special apă pentru a sprijini dezvoltarea bebelușului și a preveni instalarea deshidratării (dar și a constipației). Deshidratarea poate conduce la supraîncălzire deoarece apa este esențială în procesul de termoreglare și, ca urmare a tranpirației abundente menționate anterior, se impune un consum sporit de lichide. Dacă în mod normal este recomandat să bei 2 litri de lichide zilnic, vara trebuie să adaugi 240 ml pentru fiecare oră petrecută în căldură, conform nutriționistului Lara Englebardt Metz (aceasta este cantitate de lichide pe care o transpiri din corp).