Centrul medical Dr. Bran

Strada Constructorilor nr.16, Complex Rivendelle, Dumbrăvița 307160 0256.388.855/ 0356.113.311/ 0787.748.151

Probioticele: utile in tratarea infectiilor urinare

Simptomele pot include dureri sau usturimi la urinat, urinari frecvente, chiar febra sau infectii ale rinichilor. Cea mai comuna infectie urinara este cistita, inflamatia vezicii urinare. 20-30% dintre femei o dezvolta cel putin o data in viata. Uretrita este infectia uretrei (canalul care face legatura intre vezica urinara si exterior). Deseori, uretrita si cistita se declanseaza in acelasi timp, diagnosticul fiind acela de infectie a sistemului urinar inferior sau de infectie urinara. Infectia sistemului urinar superior, cu afectarea rinichilor, este numita pielonefrita.

Cauze si simptome

Cele mai frecvente cauze ale infectiilor urinare sunt reprezentate de igiena necorespunzatoare sau de curatarea zonei intime din spate catre fata dupa scaun, contactul sexual (atunci cand germenii deja prezenti in vagin sunt impinsi catre uretra) si amanarea urinarii (urina este un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor).

Simptomele infectiilor urinare variaza, in functie de localizare. Durerea de spate sau intr-o parte, febra inalta, frisoanele, greata si varsaturile sunt simptome ale infectiei rinichilor. Infectia vezicii urinare, in schimb, se manifesta prin presiune la nivelul abdomenului inferior, urinare frecventa si dureroasa si prezenta sangelui in urina. Uretritelesunt asociate cu mai putine simptome, insa cel mai des semn este durerea in timpul urinarii.

Pielonefrita: cum o prevenim?

Bacteriile „bune” lupta impotriva infectiilor urinare: Flora bacteriana naturala este un factor important de aparare. In schimb, tratamentul prelungit sau repetat cu antibiotice distruge flora, iar acest fapt favorizeaza dezvoltarea si inmultirea bacteriilor „rele”. In timpul infectiilor urinare, unele bacterii, precum E. coli, inlocuiesc bacteriile „bune”, denumite lactobacili vaginali.

Probioticele ajuta la restabilirea echilibrului bacterian natural, pentru a impiedica dezvoltarea unei noi infectii. Acestea sunt indicate in special in cazul recurentei infectiilor urinare. Conform unor studii, se pare ca lactobacilii vaginali distrug bacteriile E. coli sau, daca sunt in numar mare, pot impiedica atasarea celulelor care captusesc vaginul. De asemenea, probioticele pot chiar inhiba dezvoltarea bacteriilor. Mai mult, au proprietatea de a reduce inflamatia.

Beneficii pentru intregul organism

Efectul probioticelor se manifesta doar daca produsele alimentare care le contin sunt pastrate in conditii optime si daca se regasesc in concentratiile necesare. Medicamentele antimicrobiene sunt eficace pentru prevenirea recurentei infectiilor urinare. Ele trebuie administrate o data pe zi, de trei ori pe saptamana, sau inainte de contactul sexual, in functie de tipul acestora. Probioticele administrate sub forma de ovule se folosesc, in medie, o data pe saptamana. Cercetatorii afirma ca femeile care sufera de infectii ale tractului urinar au un risc mai mic de recurenta daca exista un numar mai mare de bacterii „bune” la nivel genital.