Centrul medical Dr. Bran

Strada Constructorilor nr.16, Complex Rivendelle, Dumbrăvița 307160 0256.388.855/ 0356.113.311/ 0787.748.151

Pisica: animal de companie interzis in sarcina

„Medicii recomanda sa se indeparteze pisica pentru ca ea poarta diferiti germeni. Chiar daca este curata, niciodata nu se poate sti”, a raspuns ferm medicul ginecolog Benedict Ancar.

Cu alte cuvinte, este ca la ruleta ruseasca. Fiecare gravida are dreptul sa ia propria decizie, trebuie doar sa fie constienta ca exista riscuri in cazul convietuirii cu o pisica. Si eu as fi vrut ca ginecologul meu sa-mi fi dat aprobarea sa tin pisica acasa. Dar nu a facut-o. Si nici ceilalti medici ginecologi pe care i-am mai intrebat.

De ce e toxoplasmoza asa de periculoasa?

Toxoplasmoza este riscul numarul 1 la care se expune o gravida. Este o boala cauzata de catre un parazit numit Toxoplasma gondii. Ca sa afli daca ai facut pana acum boala, trebuie sa-ti faci analizele de sange. Rezultatele iti dau doua variante: 1. ai imunitate la boala pentru ca ai mai facut-o inainte sa ramai gravida (cu alte cuvinte ai anticorpi impotriva ei). 2. nu ai imunitate pentru ca nu ai avut toxoplasmoza. Trebuie sa-ti iei masuri de precautie si sa repeti analizele lunar, pentru a depista o eventuala imbolnavire.

Masuri de precautie:

  • Sa speli bine fructele si legumele (se poate contacta si de aici);
  • Sa te speli bine pe maini dupa ce manipulezi carnea cruda (eventual poarta manusi);
  • Sa nu consumi carne cruda, ci cat mai bine fiarta;
  • Sa nu cureti locul unde isi face nevoile pisica (se poate transmite prin fecalele ei). Cele mai multe gravide renunta chiar la convietuirea cu pisica, pentru a minimaliza riscurile.

Cum se tra teaza gravida cu toxoplasmoza?

Cu toate masurile de precautie din lume, o gravida se poate imbolnavi de toxoplasmoza. „Este o boala pentru care se face tratament in sarcina, iar pronosticul este favorabil”, ne linisteste ginecologul Ancar. Bineinteles ca exista riscuri de afectare a fatului: ficatul, plamanii sau alte malformatii. „Mai dramatic este cand nu se trateaza”, adauga medicul. De aceea analizele de sange sunt importante si, in unele cazuri, trebuie repetate.

Pisica se imbolnaveste de toxoplasmoza daca:

  • consuma la randul ei carnea cruda a unui animal infectat: sobolan, pasare, carne cruda primita de la stapan;
  • vine in contact cu fecalele altei pisici deja infectate.