Centrul medical Dr. Bran

Strada Constructorilor nr.16, Complex Rivendelle, Dumbrăvița 307160 0256.388.855/ 0356.113.311/ 0787.748.151

Infertilitatea - o problemă de actualitate a cuplului

Infertilitatea se definește ca imposibilitatea unui cuplu, care are contacte sexuale regulate,fara a utiliza metode contraceptive, de-a concepe o sarcina intr-un anumit interval de timp, ce poate varia intre 6-12 luni.
Aproximativ 15% din cupluri, la nivel mondial, prezintă greutati în procesul de concepție, astfel ca,in Romania, 1 din 8 cupluri au adresabilitate catre medicii specialisti în probleme de infertilitate.
Inferilitatea cuplului trebuie tratata cu seriozitate, ca un tot unitar, de aceea este important sa examinam in aceeasi masura factorul feminin cat si factorul masculin.

Infertilitatea feminină

Exista o serie de factori determinanti ai inferilitatii de origine feminina:

 • Endometrioza poate determina infertilitate printr-o multitudine de mecanisme ,respectiv tulburari ale transportului spermatozoidului, ovulului sau a embrionului prin trompele uterine cat si tulburari ale implantarii intrauterine a embrionului. Exista si situatii mai grave, in cazurile avansate in care , endometrioza poate produce leziuni aderentiale ale organelor interne determinand compromiterea functiei acestora.
 • Factori cervicali: cervicite,stenoze, glera anormala
 • Factori tubari: obstructia tubara, hidrosalpinx, absenta trompelor.
 • Cea mai frecventă cauză de obstructie tubara se datorează în principal inflamațiilor din trecut mai ales cu Clamydia Trachomatis
 • Factori uterini: mioame, polipi, anomalii congenitale
 • Factori ovarieni : amenoreea primara, amenoreea secundara, anovulatia sau oligomenoreea

Infertilitatea masculin[:

 • anomalii urogenitale congenitale sau dobandite
 • infectii de tract uro-genital
 • anomalii genetice, afectiuni oncologice
 • tulburari endocrine, varicocel
 • factori imunologici

Infertilitatea de natură imunitară nu este pe deplin elucidată. Totusi, si în aceste cazuri FERTILIZAREA IN VITRO poate depăși unele dintre obstacole oferind protecție medicamentoasă embrionilor ce urmează a fi implantați.
Infertilitatea de natură neelucidată se definește prin imposibilitatea de-a concepe în absența vreunei cauze identificabile la nici unul dintre parteneri. Varsta pacientei reprezintă un factor esențial de infertilitate.

Inseminarea intrauterină se adreseaza in special cazurilor cu prbleme mai putin complexe de infertilitate. Aceasta reprezinta o metodă nedureroasă de introducere a spermatozoizilor selectati prin centrifugare direct în cavitatea uterină, cu ajutorul unui cateter.
Este preferabil ca inseminarea intrauterina sa se efectueze dupa o prealabila stimulare ovariană.
Optimizarea rezultatelor se poate face recurgandu-se și la o a doua inseminare care are loc la 36- 48 de ore de la prima inseminare.

FERTILIZAREA IN VITRO este o procedură prin care fertilizarea ovulului de către spermatozoid are loc în laborator de către personal specializat în acest domeniu. Prin această metodă multe cupluri care suferă de infertilitate, pot să-și îndeplinească astfel visul de-a avea un copil. Este de subliniat însă faptul că se ajunge la aceeastă soluție numai dacă nu se obține o sarcină după un interval de un an de contacte sexuale frecvente, neprotejate . Se determina cauza de infertilitate de catre medicul specializat pe infertilitate si se hotaraste protocolul adecvat de stimulare, avand ca scop final obtinerea unei sarcini.

Consultatiile in cadrul cabinetului medical Dr. Bran din Dumbravita sunt oferite de :
DR. BRAN LAVINIA, medic specialist obstetrica-ginecologie
Supraspecializare Fertilizare in Vitro, Infertilitatea cuplului
Competenta HSK, LSK, Colposcopie, Ecografie ginecologica si obstetricala

DR. GUI ARINA, medic specialist obstetrica-ginecologie
Supraspecializare colposcopie

DR. BRAN DANIEL, medic primar obstetrica-ginecologie
Competenta LSK, HSK, Ecografie ginecologica si obstetricala

Cabinetul se gaseste in Dumbravita, strada Barcelona nr 1. (langa Kaufland)
Contact: TEL: 0256388855, 0356113311, 0787748151
E-mail: cab.doctorbran@yahoo.ro
www.dr-bran.ro