Centrul medical Dr. Bran

Strada Constructorilor nr.16, Complex Rivendelle, Dumbrăvița 307160 0256.388.855/ 0356.113.311/ 0787.748.151

Hidrosalpinxul și impactul său asupra fertilității

Ce este hidrosalpinxul?

Hidrosalpinxul consta in blocarea trompelor uterine cu fluid seros sau clar, ca urmare a unei infectii, impiedicand astfel intalnirea dintre ovul si spermatozoid. Se stie ca fecundarea are loc in trompe, ovulului trebuindu-i apoi 3-4 zile pentru a ajunge in uter. In cazul aparitiei hidrosalpinxului, nu doar ovulul este afectat, pierzandu-se, ci si spermatozoidul, ca nu mai poate ajunge la capatul drumului sau. In cazul in care doar una dintre trompe este afectata de hidrosalpinx, atunci cealalta isi poate face foarte bine treaba, aparitia sarcinii fiind posibila, insa daca ambele trompe sunt afectate, atunci este pus diagnosticul de sterilitate tubara. Din nefericire, fiind o urmare a unei infectii, hidrosalpinxul afecteaza, in general, ambele trompe. In cazuri foarte rare, chiar daca este prezent hidrosalpinxul, ovulul si spermatozoidul se pot intalni datorita existentei unui orificiu foarte mic, insa aceasta se intampla extrem de rar.

Cauzele hidrosalpinxului

In principiu, hidrosalpinxul apare ca urmare a unei infectii contactate in urma unui raport sexual neprotejat, altfel spus ca urmare a unei boli inflamatorii pelvine. Cel mai frecvent este vorba de chlamydia sau gonorhea. Aceste boli provoaca o salpingita, adica o infectie a trompelor, care cauzeaza in cele din urma hidrosalpinxul. Cu toate acestea, nu intotdeauna cauza primara este o infectie pelvina. Uneori, hidrosalpinxul se formeaza ca urmare a unei tuberculoze a trompelor. Alte cauze ale aparitiei pot fi endometrioza sau cancerul ovarian sau tubar. De asemenea, hidrosalpinxul poate sa apara si ca urmare a unei interventii chirurgicale, urmata de o infectie.

Simptomele hidrosalpinxului

De obicei, hidrosalpinxul apare cam la o luna dupa infectie si poate sa persiste mai mult de 20 de ani, compromitand in totalitate sansele femeii de a ramane insarcinata. Timp de ani de zile femeia poate sa nu isi dea seama ca sufera de aceasta afectiune, simptomele aparand doar in momentul aparitiei salpingitei. Acestea includ dureri abdominale, o stare de rau general si adesea pierderi de sange. Salpingita poate fi usor detectata printr-un examen ginecologic vaginal, avand semne caracteristice. De multe ori insa afectiunea ramane nedetectata, mai ales daca femeia respectiva nu incearca sa ramana insarcinata.

Diagnosticul de hidrosalpinx

Diagnosticarea se face printr-un examen ecografic, lichidul acumulat dand trompelor dilatate un aspect specific. Daca este insa foarte mic, atunci nu poate fi diagnosticat ecografic, fiind nevoie de o salpinograma (o procedura care se bazeaza pe substanta de contrast pentru a vizualiza trompele). Pentru a avea un rezultat mai precis, hidrosalpinxul se detecteaza prin laparoscopie, aceasta fiind actualmente si una dintre metodele folosite pentru inlaturarea lui.