Centrul medical Dr. Bran

Strada Constructorilor nr.16, Complex Rivendelle, Dumbrăvița 307160 0256.388.855/ 0356.113.311/ 0787.748.151

Boala celiaca si infertilitatea

In trecut, problemele de infertilitate au fost considerate o problema de sex feminin, dar cercetarile de astazi ne arata ca exista cauze impartite in mod egal, cu o treime fiind probleme de reproducere feminina, o treime probleme de sex masculin, si a treia, fie o necunoscuta sau o combinatie a celor doua. Recent, au existat unele dezbateri despre rolul pe care il joaca boala celiaca in problemele de fertilitate.

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca este o afectiune in care mucoasa intestinului subtire devine deteriorata din cauza sensibilitatii la grau. Captuseala fina sau vilozitatile din intestinul mic sunt responsabile pentru absorbtia substantelor nutritive vitale din alimentele pe care le consumati, iar atunci cand acestea devin deteriorate, pot provoca o mare varietate de probleme medicale, inclusiv eruptii cutanate, IBS, malnutritie si mult mai multe. Poate fi greu sa ne imaginam ca boala celiaca ar putea avea vreo legatura cu infertilitate, insa unele cercetari incep sa ne confirme acest lucru.

Boala celiaca si infertilitatea

In ultimii zece ani, cercetatorii din intreaga lume au cautat posibilitatile unei legaturi dintre boala celiaca si problemele de fertilitate inexplicabile. Ceea ce cercetatorii au descoperit pot oferi solutii viabile pentru multe cupluri care sufera de infertilitate. In Philadelphia, SUA, medicii au constatat ca numarul de avorturi spontan recurent a fost de patru ori mai mare in randul pacientilor cu boala celiaca. Datorita acestor rezultate, medicii incearca imediat sa afle daca pacientii infertili sau cu RSAB, sufera de boala celiaca.

Cercetatorii din Finlanda au stabilit ca ratele acestei boli la femeile infertile sunt de aproximativ 4,1%. In timp ce doctorii nu sunt inca siguri de corelatia exacta intre boala celiaca si infertilitate, acestia au emis ipoteza ca boala celiaca netratata duce la un ciclu mai scurt de reproducere si de menopauza precoce.

De unde stiu daca am boala celiaca?

Daca aveti adesea dureri de stomac, diaree, pierdeti in greutate sau scaderea apetitului, balonare, ar trebui sa discutati cu medicul. Poate fi sau nu vorba despre boala celiaca, dar un medic poate clarifica lucrurile. Medicul va recomanda de obicei un test de sange pentru stabilirea diagnosticului.